5 sfaturi in alegerea unui sistem CCTV complet

Traim intr-o perioada in care tehnologia este in continua dezvoltare. In fiecare zi se fac progrese in ingineria electronica iar aplicatiile acesteia se extind si in domeniul CCTV. Aflandu-se in permanenta miscare, consumatorul de rand nu are in totdeauna timpul necesar pentru studierea cu minutiozitate a fiselor tehnice ale produselor ce intra in componenta unui sistem de supraveghere video.

De aceea mekPRO va pune la dispozitie un ghid de alegere a sistemelor CCTV pentru acasa sau la birou. Vom discuta despre 5 din cele mai importante detalii la care trebuie sa fiti atenti si de care sa tineti seama atunci cand doriti instalarea unui sistem de monitorizare video.

Multe persone fac greseala de a incepe alcatuirea sistemului prin alegerea camerelor, insa acestea uita ca unitatea de inregistrare este cea care pune la dispozitie informatia captata de camera.

1. Alegeti un DVR/NVR performant in detrimentul placilor de captura. Pentru a putea inregistra imaginile captate, o camera de supraveghere trebuie conectata la o unitate de captura. Luati in considerare numarul de camere care doriti sa le montati si alegeti unitatea de captura in functie de numarul acestora. Exista DVR-uri/NVR-uri cu numar variabil de camere conectate simultan, de la 4 canale la 256 canale. Totodata, daca doriti o calitate sporita a imaginilor, este important sa alegeti un DVR/NVR cu o rezolutie de inregistrare mare (a nu se confunda cu rezolutia de redare LIVE). Majoritatea unitatilor de captura din zilele noastre dispun de posibilitatea de inregistrari audio prin conectarea unui microfon. La fel, tineti cont de numarul de canale si de numarul de microfoane pe care doriti sa pe montati.

Echipamentele de inregistrarese se impart in: analogice, AHD, HDTVI, HDCVI si IP. Deoarece sistemele analogice si AHD isi fac o usoara disparitie de pe piata, recomandarea nostra este  instalarea sistemelor HDTVI, HDCVI sau IP.

Datorita investitiilor mari ale dezvoltatorilor, NVR-urile (sistemele IP) au ajuns sa dispuna de rezolutii de peste 4K. Acestea sunt practic urmatorul pas in dezvoltarea sistemelor CCTV si ofera o calitate a imaginii impresionanta si un grad de detaliere ridicat.

 

2. Rezolutia joaca un rol important in identificarea detaliilor zonei captate. De aceea este recomandata utilizarea camerelor megapixel sau HDTV pentru a identifica cu usurinta punctele de interes din cadru. Un exemplu clar in cadrul diferentelor dintre rezolutiile camerelor il aveti in imaginile de mai jos.

!! Atentie la compatibilitatea camerelor cu echipamentul de inregistrare.

 

3. Locatia unde vor fi montate camerele poate pune probleme in momentul instalarii dar chiar si dupa.

Pentru aceasta, trebuiesc luate in considerare urmatoarele variabile:

          Luminozitatea disponibila in locatia de montare.

  • De multe ori sursele de lumina, lipsa dar si prezenta lor, prezinta o problema. De aceea, recomandam camere cu functii ce pot compensa contrastul si luminozitatea (functiile BLC, AWB). Atentie, a nu se confunda cu functia IR (infrarosu). Exista camere ce pot capta imagini color si pe timp de noapte si ofera o calitate a culorilor “reala” (exemplu: Darkfighter de la Hikvision).
  • Deasemeni, momentul zilei si zona de acoperire sunt factori ce influenteaza monitorizarea video.  Daca dorim in mod special o supraveghere pe timp de noapte, o functie importanta a unei camere o reprezinta distanta de iluminare IR (infrarosu).

 

          Ce vrem sa supraveghem?

  • Sa presupunem ca vrem sa monitorizam un hol dintr-o cladire de birouri, sau o alee ingusta. In aceasta situatie nu recomandam camere cu un unghi mare de deschidere, acestea vor capta imagini late, iar o buna parte din cadrul imaginii va fi acoperita de peretii laterali. In acest caz recomandam camerele cu zoom reglabil sau alegerea unei camere cu unghi ingust de vizualizare (8mm, 12mm).

 

 

 4. Conectica si cablurile 

  • In cazul camerelor  analogice si/sau HD, cea mai recomandata metoda de cablare a sistemului este de a folosi cablu coaxial din cupru cu alimentare separata pentru un semnal video puternic si pentru a evita orice posibile interferente de-a lungul traseului.

 

 

Se poate folosi si cablu UTP/FTP insa, tineti cont ca aceasta metoda nu este recomandata pe distante foarte mari. Datorita traseului de cablu intre camera si echipament, pot exista pierderi ale semnalelor sau chiar interferente cu alte cabluri care furnizeaza energie electrica, ceea ce duce la o imagine distorsionata, de o calitate slaba.

Conectica este deasemeni foarte importanta. Folositi conectori de calitate, acest lucru este esential pentru semnalul video transmis de camera.  Evitati conectorii/mufele care nu asigura o strangere ferma a contactelor cu cablul de transmisie/alimentare.

 

  • In cazul camerelor  IP, metoda recomandata de cablare a sistemului este cablu UTP din cupru pentru camerele montate la interior si  cablu FTP din cupru pentru cele montate la exterior.

Nu recomandam camerele wireless, deoarece, pot aparea interferente in semnalul receptionat/transmis si exista un numar foarte mare de factori ce pot influenta calitatea imaginii si a sistemului.

 

5. Camere fixe vs camere mobile PTZ – Pan Tilt Zoom

Cand vine vorba de metoda de supraveghere, aveti la dispozitie 2 optiuni prin care puteti monitoriza o locatie. Puteti alege intre camerele fixe sau camerele mobile PTZ.

Camerele fixe pot fie reglate, indreptate catre directia pe care doriti sa o supravegheati insa tineti cont ca ajustarea lor se poate face manual, numai cu interventie asupra lor.

Camerele PTZ dispun de posibilitatea de a se misca automat in mai multe directii oferind si posibilitatea de zoom automat.

Directia de miscare a camerei, poate fi controla de la distanta prin intermediul unui joystick, browser de internet sau aplicatie software. Acopera zone mari de supraveghere si inregistreaza fara interventia directa a utilizatorului conform unui plan prestabilit.

In general o camera PTZ reprezinta echivalentul a 4 camere fixe (* in functie de dimensiunea zonei supravegheate) iar posibilitatea de miscare ii confera acesteia un avantaj superior celei fixe.